Ghid cariera

Minighid de carieră

 „Nu contează până unde ai ajuns, nu contează în ce situaţie te afli, întotdeauna poţi să faci ceva. Întotdeauna ai posibilitatea să alegi şi alegerea înseamnă putere.” 

Blaine Lee

        Orice schimbare, indiferent cât de mică ar fi, are impact asupra omului şi poate genera conflict între valorile pe care le are la un moment dat şi cele pe care le așteaptă. În cadrul procesului de începere a unei noi careiere, fiecare poate trece prin mai multe stări: anticipare, nerăbdare, neîncredere, sentimente de insatisfacție, vinovăție chiar. Trebuie să îți amintești că acestea sunt stări prin care trec toți oamenii și că vei fi mai capabil să-ţi accepţi sentimentele şi să nu-ţi mai fie frică de ele.

Deși cei mai mulţi oameni întreabă „Cu ce te ocupi?” sau „Ce faci în viaţă?”adu-ţi aminte că eşti oricand mai mult decât o situație într-un moment oarecare. Eşti înainte de toate, un om la început de drum și ai un enorm potenţial de care te poți folosi. Aptitudinile tale, cunosștințele, puterea de muncă, determinarea și dorința de a reuși sunt cele care te caracterizează. Ai oportunitatea să le direcţionezi într-o direcție constructivă, către o activitate profesională, către un loc de muncă şi într-un domeniu potrivit aspirațiilor și competențelor tale. Nu te lupta cu tine însuți, nu pierde timp cu sentimente negative, acceptă că ai o misiune, iar această misiune este pornirea şi realizarea unei cariere, iar pentru aceasta poți apela și la ajutorul nostru.

Acum ai două posibilităţi: poţi să rămâi imobil, fară a încerca să faci mai mult, neîncrezător și poate confuz sau poți veni alături de noi să încercăm împreună ceva diferit. Fie să găsim un drum potrivit, fie chiar să construim unul. Astfel vei face primul pas în cariera ta. Chiar dacă e vorba de completarea cunoștințelor și competențelor sau de orientare și consiliere profesională sau de găsirea și ocuparea unui loc de muncă, va un pas uriaș și realizat numai în avantajul tău. Va fi greu la început, dar o dată început acest drum, vei fi la cârma propriei tale vieți.

Pentru început îţi dăm câteva sfaturi demne de urmat la începutul oricărei cariere și oricând mai departe:

1.      Fii profesionist ! Ai grijă să ştii ce faci cand muncești şi ceea ce faci să faci foarte bine.

2.      Munceşte ! Fă eforturi pentru a dobândi valori reale, nu miza pe noroc.

3.      Ai grijă de tine ! Sănătatea nu este un lux, este o necesitate obiectivă.

4.      Fii loial ! Păstrează încrederea pe care ţi-o acordă oamenii.

5.      Învaţa din greşeli ! Acceptă erorile pe care le faci, analizează-le şi trage concluzii constructive.

6.      Fii respectuos ! Fii atent şi receptiv la cerinţele şi aşteptările celorlalţi

7.      Fii optimist ! Lucrurile bune li întâmpla celor care le aşteaptă.

8.      Fii înţelept ! Conflicte şi neînţelegeri vor exista mereu, soluţionează-le cu tact.

9.      Fii răbdător ! Avansul în carieră, promovările şi măririle de salariu nu vin de fiecare dată când le dorim

10.  Fii disciplinat ! Numai aşa îţi vei realiza proiectele şi vei ajunge la rezultatele pe care le aştepţi.